Κίνδυνος λουκέτου στο ΕΚΕΤΑ

Κίνδυνος λουκέτου στο ΕΚΕΤΑ

Αρ. Πρωτ. 23720/29.09.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ένας από τους Οργανισμούς, που λαθεμένα περιλαμβάνεται στη λίστα με τους οργανισμούς που καλούνται να εντάξουν το προσωπικό τους σε εργασιακή εφεδρεία, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπως επίσης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Τα Ερευνητικά Κέντρα δεν αποτελούν ΔΕΚΟ και επομένως δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα. Τα έσοδα των κέντρων αυτών, πλην ενός μικρού ποσού, που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προέρχονται από δραστηριότητες ερευνητών και άλλων εργαζομένων σε αυτά, αλλά και από εισροές στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Το μοντέλο ανάπτυξης αυτών των οργανισμών δεν είναι κρατικοδίαιτο. Τα ερευνητικά αυτά κέντρα προβάλλουν διεθνώς με το επιστημονικό τους έργο τη χώρα και την εικόνα της Ελλάδας, στοιχείο σημαντικό την τρέχουσα περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το ΕΚΕΤΑ και το ΙΤΕ κατατάσσονται στα πρώτα 20 ερευνητικά κέντρα της Ε.Ε., που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ως εκ τούτου, η ένταξη των κέντρων αυτών στον κατάλογο με τους φορείς που καλούνται να μειώσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, δεν έχει αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας, αντιθέτως οδηγεί σε απαξίωση τις ερευνητικές προσπάθειες. Δεν απασχολούν πλεονάζον προσωπικό και οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτά, θα έχει σοβαρές συνέπειες, με πιο σοβαρή το κλείσιμο των Ερευνητικών Κέντρων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην αφαίρεση των Ερευνητικών Κέντρων από τον κατάλογο των ΔΕΚΟ, που καλούνται να μειώσουν το πλεονάζον προσωπικό τους;